top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverMoens Accountancy

Corona - update

Bijgewerkt op: 15 aug. 2020

Er zijn een aantal nieuwe maatregelen uitgewerkt om de ondernemers die getroffen worden door de corona-crisis financieel te ondersteunen. Het gaat hierbij enerzijds om de "Corona ondersteuningspremie" van het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (kortweg: Vlaio), anderzijds om een "Relance-uitkering" (uitbreiding van het overbruggingsrecht).


Hieronder vatten we samen wie recht heeft op deze bijkomende steunmaatregelen en hoe ze aangevraagd kunnen worden.

Corona ondersteuningspremie


Voor wie?

Ondernemingen die een omzetdaling van 60% hebben én voldoen aan één van volgende voorwaarden:

  1. Ondernemingen die niet verplicht moesten sluiten maar door de opgelegde exploitatiebeperkingen recht hadden op een compensatiepremie

  2. Ondernemingen die verplicht gedeeltelijk of volledig moesten sluiten en zo recht hadden op de corona hinderpremie

Hoeveel bedraagt de premie?

De premie bedraagt voor zelfstandigen in hoofdberoep 2.000,00€. Voor zelfstandigen in bijberoep bedraagt de premie 1.000,00€.

Waar aan te vragen?


Relance-uitkering

De relance-uitkering is een uitbreiding van het reeds bestaande overbruggingsrecht. Ze is ook wel bekend als "heropstart overbruggingsrecht" of " relance-overbruggingsrecht".


Voor wie?

Zelfstandigen in hoofdberoep (of zelfstandigen in bijberoep die minimaal de sociale bijdragen van zelfstandigen in hoofdberoep betalen) die aan alle volgende voorwaarden voldoen:

  1. Je zaak was minstens één volledige kalendermaand verplicht gesloten, en dat tot ten minste 3 mei 2020.

  2. Je hebt je activiteiten hervat. Enkel zelfstandigen die terug gestart zijn met hun activiteit hebben recht op de relance-uitkering.

  3. In het tweede kwartaal van 2020 heb je een omzetverlies van minstens 10% tegenover het tweede kwartaal van 2019. De omzetdaling moet te wijten zijn aan de gevolgen van de corona-crisis. Ben je pas later gestart of blijkt het tweede kwartaal van 2019 geen relevante vergelijking te zijn? Dan wordt de omzet vergeleken met het eerstvolgende relevante kwartaal.

Hoeveel bedraagt de uitkering?

De relance-uitkering staat naast het overbruggingsrecht en bedraagt exact hetzelfde (1.291,69€ per maand zonder gezinslast of 1.614,10€ per maand met gezinslast). Momenteel kan de relance-uitkering aangevraagd worden voor de maanden juni, juli & augustus.

Waar aan te vragen?

Je kan de aanvraag online indienen via de website van je sociaal verzekeringsfonds.


22 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Σχόλια


Post: Blog2_Post
bottom of page